thumbnail

Interview met Justin van der Lek - Weta Digital

Door: Edwin van het Bolscher, 22 juli 2013 Met trots presenteren we het interview met Justin van der Lek. 3Dhype heeft zich voorgenomen om Nederlandse 3D artists te interviewen die hun droom achterna zijn gegaan. Dit keer is het de beurt aan Justin wonend in LA. 3dhype hield hem al een tijd in de gaten. Op het moment dat ik opnieuw contact met hem zocht, was hij net zijn verhuizing aan het voorbereiden.

Hij is samen met zijn vrouw Jacqueline Makkee - van der Lek aangenomen bij Weta om te gaan werken aan de Hobbit 2 en 3. Onderweg communiceerden we via slechte internetverbindingen en vliegveldhotspots door verschillende tijdzones met elkaar. Dit is het resultaat.

Justin, voor de mensen die je nog niet kennen en om even de feiten op een rij te zetten, wie ben je, wat voor een opleiding heb je gedaan en hoe ben je in LA terecht gekomen?
Nou, ik ben Justin van der Lek, 30 jaar en woonde en werkte zo'n 7,5 jaar in Los Angeles samen met mijn vrouw Jacqueline. Ik ben 6,5 jaar een Visual Effects Lead geweest bij Digital Domain Venice en was onderdeel van het core team. Ik heb vele verschillende rollen vervuld, waaronder pipeline, on-set, compositing maar met specialisatie 3D Environments en Matte Painting. Ik ben ondertussen ook meer dan 10 jaar 3D Hype lid en we komen van oorsponkelijk uit Nieuwegein.
Al van jongs af aan was ik zeer gefascineerd door film en met name de Special Effects daarin. Ik wist ook vrij vroeg dat ik later in de film industrie wilde gaan werken, maar dan wel in Hollywood. Toen ik 16 was ben ik aan het Grafisch Lyceum in Utrecht gaan 'studeren' met de toen nieuwe richting Multimedia Vormgeven. Er was toen die tijd helemaal geen Visual Effects opleiding in Nederland. Op school werd het niet echt gewaardeerd dat ik te grote dromen had, dus ben buiten school om heel veel zelfstudie gaan doen om mezelf te ontwikkelen.Waarom Los Angeles, zo ver van huis?
Omdat Hollywood in LA zit wilde ik natuurlijk graag van LA mijn thuisbasis maken omdat daar alle grote blockbusters gemaakt worden. Na GLU gedaan te hebben heb ik hard gespaard en met de support van mijn moeder ben ik in 2004 een korte cursus gaan doen bij Gnomon in Hollywood om meer kennis te maken met de wereld van VFX en LA. Toen heb ik veel geleerd en mensen ontmoet in die tijd. Daarna ben ik een tijdje in Nederland gaan werken bij Condor Post en toen bij Guerrilla Games en heb toen gewerkt aan Killzone 2.Los Angeles is de stad voor film liefhebbers en makers. De stad ademt creativiteit en heeft de rijkste film historie. Dat is een van de redenen waarom Jacqueline en ik besloten om in 2006 weer terug te gaan naar LA voor drie maanden. Ik met het doel om te gaan shoppen met mijn demo-reel voor een baan en Jacqueline om de Joe Blasco Hollywood Make Up School te doen voor Special Make Up Effects.

Oke, dan ben je in LA beland. Hoe verliep het nu verder en waar mocht jij in de afgelopen jaren aan werken?
Binnen twee weken was ik aan het werk voor mijn eerste grote filmproductie Pirates of The Caribbean: Dead Mans Chest. Dit had te maken met mijn reel die opviel tussen alle andere kanshebbers. Daarna heb ik mogen werken aan G.I. Joe: Rise of Cobra, Percy Jackson and The Lightning Thief, Real Steel, Jack the Giant Slayer, The Avengers en Iron Man 3.De film waar ik het meest trots op ben is Real Steel. Real Steel was een bijzonder project voor Digital Domain omdat wij vanaf het begin onderdeel zijn geweest met het creëren van de productie van designs tot prep. We hebben heel close samen gewerkt met Shawn Levy de regisseur en kregen alle vrijheid van DreamWorks. Mijn officiële titel op die productie was Environments Lead, maar ik was ook verantwoordelijk voor de element shoot op set en pipeline. Als klap op de vuurpijl werden we uitgenodigd door de Academy om een persoonlijke presentie te geven en daarna de verrassing dat we genomineerd werden voor de Oscar dat jaar.Als 3D professional en omdat je in een hectische omgeving werkt waar je deadline na deadline voor je kiezen krijgt, heb je dan wel tijd om naast je werk ook nog thuis te 3D'en?
Ik moet helaas toegeven dat ik vrij weinig eigen werk thuis doe de laatste jaren. Ik ben altijd heel druk en leergierig geweest om 'on top' proberen te blijven al die jaren. Het is namelijk een prachtig vak maar ook een enorm 'competitive' wereldje, met name in LA als Nederlander. Als ik thuis kom kan ik geen computer meer zien. Voor veel grote producties is 80% van de periode een normale werkweek, maar als er een trailer delivery en de final crunch aankomt is de werkweek snel tussen de 60 en 90 uur.

Nu tijdens je vakantie in Thailand ben je eigenlijk onderweg naar Wellington - New Zealand. Kun je daar iets over vertellen?
Jacqueline en ik hebben voor het eerst onze thuisbasis verlaten in jaren (buiten het set werk om), om beide aan de Hobbit te werken. Ik ben gaan werken voor Weta-Digital, terwijl Jaqcueline bij Weta-Workshop haar kunsten vertoont. Lord Of The Rings is één van die droom producties waar wij beiden allebei dolgraag aan hadden willen werken, dus toen The Hobbit in productie ging wilden we daar onderdeel van uitmaken.
Het is natuurlijk ook super uniek dat een getrouwd stel samen in de Visual / Special Effects branche zit en als ze dan aan dezelfde producties kunnen werken is helemaal geweldig. Avengers en G.I Joe waren films waar we beiden ons steentje aan bij gedragen hebben, alleen zat er ruim 6 maanden tussen van wanneer zij haar magie heeft toegepast en het uiteindelijk op mijn workstation aankomt.

Je ruilt Digital Domain nu in voor Weta. Was het moeilijk voor je om zo'n hecht team te verlaten?
De reden voor mij om naar Weta te gaan was pure passie. Jacqueline en ik wilden beiden persé aan de Hobbit werken. Het had dus niets te maken met het economische klimaat dat niet ideaal was. Digital Domain is een hele hechte artist base en het voelt echt als familie. Voor mij zal ik altijd een Digtial Domain-soldier zijn en Digtial Domain heeft mij gevormd tot wat ik nu ben.
De onofficiële mascotte van het bedrijf is de skull and bones van een piraten vlag. Boven op het dak staat vanaf dag 1 van Digital Domain een piratenvlag. De traditie bij DD is als medewerkers van het core-team het bedrijf verlaten de vlag van het dak gehaald wordt en dat er op de dag dat je vertrekt er geen vlag hangt. Dan signeert iedereen die vlag en die krijg je hem als 'war medal' mee naar huis. Ik ben rete trots op mijn vlag!

Zal VFX volgens jouw in Nederland/Europa ooit groot genoeg worden?
Ik droom er nog wel zo nu en dan van om ooit vette films te kunnen doen in Nederland, maar helaas is dat er nog steeds niet van gekomen. Het is een lastige markt in ons kikkerlandje. Daarentegen is Europa enorm gegroeid en volwassen geworden op VFX gebied, Frankrijk met BUF, Duitsland met RiseFX, Scanline, Trixter, Pixomondo en dan natuurlijk Engeland met Dneg, Cinesite, MPC etc. Wie weet starten we met zijn allen een mooi VFX bedrijf in Amsterdam om onze buurlanden een poepie te laten ruiken

Showreel van Justin van der Lek


We willen Justin bedanken voor de tijd die hij speciaal voor ons vrij maakte tijdens zijn verhuizing, vakantie en de aardbevingen om dit leuke interview tot stand te brengen.
24734 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten