thumbnail

Interview: A Single Life na de Oscar's

Door: Edwin van het Bolscher, 9 maart 2015 Utrecht - Job, Joris & Marieke is een studio voor animatie, illustratie, character design en muziek. Hun werk kan worden omschreven als schattig, grappig, poëtisch en soms verontrustend.
De studio is in 2007 in Utrecht opgericht door Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw. Hun werk bestaat uit commercials, educatieve projecten, videoclips en vrije films. De muziek onder hun werk wordt altijd gemaakt door Happy Camper, het Edison-winnende muziekproject van Job. De studio maakt uiteraard weer de videoclips voor Happy Camper.

In 2014 won hun korte film ’MUTE’ naast een aantal internationale prijzen de Grand Prix en de publieksprijs op het Holland Animatie Festival. Hun bekendste werk is de videoclip voor het nummer ‘Ik Neem je Mee’ van Gers Pardoel, die met 17 miljoen views destijds de meest bekeken Nederlandse videoclip op Youtube was.
Sinds 2012 wordt bij KRO Kindertijd de kinderserie ‘De Tumblies’ uitgezonden waarvoor Job, Joris & Marieke het concept en character design ontwikkelde. De serie is inmiddels verkocht aan Italië, Turkije en Indonesië. Tot slot is hun korte film 'A Single Life’ is genomineerd voor een Academy Award in de categorie best animated short. Helaas visten ze net naast het net. 3dhype interviewde hen nadat de rust weer was teruggekeerd in de studio. Joris Oprins nam het woord.3ddy: Er werd geleidelijk steeds meer aandacht besteedt aan de uitreiking van de Oscars. Jullie maakte elke keer steeds meer kans op een Oscar. Tenslotte dook de Nederlandse media op jullie. Hoe hebben jullie dat als kleine studio ervaren?
Joris: Dat was super. We zijn er heel blij dat (vooral in Nederland) er heel veel aandacht was voor onze nominatie. Het kostte ook wel erg veel tijd (al die interviews enzo...) maar we zijn vooral vereerd dat er zoveel aandacht was. En we vinden het ook belangrijk dat als er dan een keer nieuws is over animatie in Nederland, dat wij ons best doen dat nieuws in alle media uit te dragen. Vanuit het buitenland was er vooral veel aandacht voor de bioscoop release van alle genomineerden door SHORTS HD. Dat leverde een heleboel recensies op, en vaak hele goede recensies voor ‘A Single Life’. Maar niet dat we daardoor overtuigd raakten dat we zouden winnen. Wel denken we nog steeds dat we een hele goede kans maakten.


3ddy: De nominatie is eigenlijk ook al een flinke overwinning. Is er nu iets veranderd in Job Joris of Marieke?
Joris: Eigenlijk is er opvallend weinig veranderd. Alle media aandacht droogde vrij snel op, en dus konden we weer rustig aan het werk aan onze NTR kort film. We krijgen heel veel festival en sales aanbiedingen, dus voor de film is er heel veel veranderd, die gaat nu als een speer. Maar voor ons is er niet super veel veranderd. We hebben er een boel goede contacten bij, en dat gaat ons zeker helpen in de toekomst. Maar het is echt niet zo dat we nu al grote aanbiedingen krijgen. We staan nu op de radar, maar we zijn echt niet ineens binnen.

3ddy: Wat misschien niet iedereen weet, is dat jullie in LA en San Francisco een tour hebben gekregen langs alle toonaangevende studio's. Wat moet dat enorm geweldig zijn geweest. Kun je iets vertellen over wat je het mooiste bezoek vond?
Joris: We zijn bij alle grote studio's in LA en San Francisco geweest, en ook nog bij bedrijven als Google, Apple en Amazon. Dat was heel inspirerend, en het was ook erg leuk om (in de prachtige bioscopen die die bedrijven hebben) onze werk aan de medewerkers te laten zien. Daar zitten dan in de zaal mensen die aan bijvoorbeeld de tofste Pixar films gewerkt hebben. Een compliment van die mensen is veel waard. Het was ook leuk om te merken dat zij helemaal niet neerkijken op een studio van drie man. Veel mensen zeiden juist dat ze ook wel hun eigen kleine studio zouden willen hebben. Pixar was denk ik het leukste bezoek, omdat we veel van hun films goed vinden. Bij Dreamworks hadden we dan weer de kans gekregen om uitgebreid te lunchen met de CEO, en dat was ook erg boeiend. En Lucasfilm had de mooiste bioscoop.
Vrienden van 3dhype:

3ddy: Wat is de gekste vraag die jullie voor of na de Oscar uitreiking hebben gekregen?
Joris: Haha. Goede vraag. We kregen eigenlijk veel vragen na de ceremonie over de goodie bag. Die zou 15.000 euro waard zijn, en o.a. plastische chirurgie en een vibrator van veel geld bevatten, aldus NU.nl. Ik las later dat die goodie bag niet voor onze categorie was... wij kregen een chocolade oscar.

3ddy: En dan is er de teleurstelling. Dat sloeg natuurlijk wel in. Hoe hebben jullie dat verwerkt?
Joris: Op de avond zelf viel dat mee. We waren vooral super tros dat we zo ver gekomen zijn, en blij op dat feestje rond te lopen. En we hadden al veel champagne op tegen de zenuwen. Maar een paar dagen later zaten we wel te balen, omdat we denk ik een goede kans maakten, ook al hoor ik veel mensen zeggen dat je niet kan winnen van Disney. We hebben een plastic Oscar gekocht voor onze dochters, bij een souvenirs winkeltje in LA. Als ik haar daarmee zie spelen, terwijl ze zegt trots zegt dat zij er WEL eentje heeft, moet ik wel een beetje slikken. haha.

3ddy: Terug naar huis, moet het na een paar weken wel een stuk rustiger zijn geworden, na een berg post te hebben doorgespit. In ieder geval is er een stukje spanning weg. Wat zijn jullie verdere toekomstplannen?
Joris: We werken nu aan een NTR kort, die we deze zomer al op het Nederlands Filmfestival in Premiere willen laten gaan. Daar hebben we het mega druk mee. We hebben net een installatie gemaakt voor KAdE, waar we ook erg trots op zijn en een clip voor Fedde Le Grand. Als het aan ons ligt doen we komend jaar niet anders dan vrij werk, dus eerst NTR kort, en hopelijk wordt ons plan voor ‘Nu of Nooit’ ook uitgekozen. En daarnaast alleen nog het eerste JJ&M kinderboek!


KAdE


Fedde Le Grand

Wil je nog meer weten over hoe het met Job Joris en Marieke is gegaan? Hun eigen pagina bevat een hele waslijst met momenten. Zeker even de moeite waard om even te checken.
26560 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten