thumbnail

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Door: Edwin van het Bolscher, 29 april 2014 3dhype mocht dit keer een gesprek aan gaan met Per Slycke. Één van de medeoprichters van het bedrijf Xsens, die bij ons bekend is van MVN, het motion capture systeem met motionsensoren. Een bijzonder interview, aangezien Xsens afgelopen maand is overgenomen door Fairchild Semiconductor, een mega-concern uit Silicon Valley die gespeciliseerd is in halfgeleiders.

Als medeoprichter van Xsens, wat was je ambitie om het bedrijf Xsens op te zetten?
14 jaar geleden zijn we begonnen om iets te ontwikkelen speciaal voor sporters als student aan de Universiteit Twente hier in Enschede. We kregen een toplening van de UT, zodat we een goede start konden maken.We dachten aan een toepassing, zoals snelheid meten bij bijvoorbeeld het hardlopen. Dat kon in die tijd wel bij fietsen gemeten worden, maar bij andere sporten was dat voor een individu nog niet te doen. Daar dachten wij een gat in de markt gevonden te hebben. Toen zijn we gaan kijken naar welke technologieën beschikbaar waren die ons konden helpen en kwamen uit op bewegingssensoren. Als ik er nu op terug kijk, waren we te vroeg, nu iedereen tegenwoordig met zijn mobiel en smart-watch dat zonder problemen kan opnemen. En dat is wel gaaf om te zien.
Daarna zijn we wat meer in de technologie gedoken. We konden nog meer gave dingen doen met die sensoren. In die tijd werden de sensoren gebruikt in de auto en defensie industrie, zoals airbags en andere vergelijkbare systemen. Maar wij hadden het gevoel dat ze een enorme markt lieten liggen. Vanaf daar kwamen we al snel tot het ontwikkelen van Moven, het huidige bekende MVN motion capture systeem.

Xsens is uitgegroeid tot een zeer bekende onderneming, had je dit verwacht toen je begon?
Je droomt er van. En dat motiveerde enorm om elke dag keihard te werken. Ik heb in 1998 stage gelopen in Silicon Valley en heb daar gezien wat voor fantastische dingen kunnen gebeuren als je een bedrijf kunt starten. En als je dat kunt uitbouwen tot een groot bedrijf, dan is helemaal mooi. De reden waarom we in Enschede bleven en niet ergens anders ons bedrijf vestigde is dat Twente onze thuishaven is waar we opgegroeid zijn.

Hoe is de relatie met je zakenpartner? Is die nu beter, gelijk of erger geworden?
Het is super belangrijk dat je met elkaar door een deur kunt. Toen we begonnen waren we goede vrienden van elkaar, we zijn daarna getuige geweest van elkaars huwelijk en we vullen elkaar goed aan. We geven elkaar de ruimte en het vertrouwen. Dat zie je soms ook wel anders.

Als beginner moet je eigenlijk alles kunnen, maar op een keer moet je je werk distribueren, omdat je groter wordt. Hoe was het om dat los te laten?
Nou, dat was niet zo'n probleem. Het grotere probleem is de juiste persoon vinden die het kan overnemen. Natuurlijk kan je niet alles en ook al leek dat in het begin zo, er zijn mensen die in sommige dingen gewoon beter zijn. Bijvoorbeeld onderdelen als de financiën, sales en marketing was iets wat heel duidelijk een goede richting op ging toen de juiste persoon er op zat.

Het bedrijf is overgenomen door Fairchild, wat gaat er nu gebeuren met Xsens?
De reden van de overname is een strategische zet voor Xsens zelf. We zagen de laatste jaren de ontwikkelingen van de toepassingen en de sensortechnologie zelf ontzettend hard gaan. De mogelijkheden werden voor veel grotere markten dan dat we als Xsens de laatste 15 jaar mee bezig waren geweest. Dat is dus super spannend. We willen daarom de markt goed en op de juiste manier gaan aanpakken. Bijvoorbeeld de mobiele telefoonmarkt, wearable electronics en oplossingen voor sportmerken die met onze technologie een unieke functionaliteit willen ontwikkelen.
We zochten een partij om deze markt te voorzien van goede producten. Als je onze oudere sensoren wel kent dan zijn dat best grote kastjes. We willen zuinigere en kleinere sensoren ontwikkelen samen met Fairchild, zij zijn daarop ook nog eens goed in powermanagement. Samen hebben we ambitieuze plannen. Xsens blijft als merk bestaan en het blijft in Enschede. We worden een klein stukje Silicon Valley in Enschede. Xsens zal wel tevoorschijn komen in producten van Fairchild en wij gaan daarnaast gewoon verder met de producten die wij al hadden.

Nu er meer financiële ruimte is gekomen, kunnen we nu extra banen verwachten bij Xsens?
De overname door Fairchild is ook goed voor de werkgelegenheid aangezien Xsens het ontwikkelteam flink aan het uitbreiden is. De vacatures zijn hier te bekijken.


Zal Xsens ooit in de gamehoek de consumentenmarkt gaan bestormen?
De lager geprijsde producten op motionsensing zijn een zeer snel groeiende markt. Ook als je kijkt naar de Oculus Rift en alles wat daar mee te maken heeft. We zijn samen met Fairchild zeker bezig met zulke ontwikkelingen en in de toekomst zullen jullie ons daar vaker gaan zien.

Jullie zijn ook bezig geweest met Unity, vertel eens?
We hebben inderdaad een koppeling gemaakt met Unity en MVN, waarbij het zeer gemakkelijk is om bewegingen op te nemen direct in Unity. Ook hosten we de komende Dutch Unity User Group meeting. We steunen hiermee de community om zo'n evenement te organiseren en we willen laten weten dat het heel makkelijk is om in Unity ons systeem te gebruiken, realtime en opgenomen. Deze zal plaatsvinden bij Xsens in Enschede op 9 mei. Meer informatie volgt hier op 3dhype.
22538 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten