thumbnail

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Door: Edwin van het Bolscher, 21 juni 2024 Amsterdam - De Kunstenbond geeft je advies. Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, gaat vanaf 26 juni beeld, muziek, stemgeluid, tekst en andere persoonlijke gegevens van gebruikers inzetten om AI-modellen te trainen. Dat staat in de nieuwe privacyvoorwaarden van het techbedrijf. Hoewel de voorwaarden veel ophef hebben veroorzaakt, zet Meta haar plannen door. Ze zegt namelijk een ‘legitiem belang’ te hebben bij het gebruik van de gegevens, om zo generatieve AI mee te kunnen trainen. Ook auteursrechtelijk beschermde gegevens die via Facebook of Instagram zijn gedeeld, zullen worden ingezet.
Vrienden van 3dhype:

Opt-out: doe dit vóór woensdag 26 juni
Wil je zorgen dat Meta jouw gegevens niet zomaar kan gebruiken? Dan kun je gebruik maken van de opt-out via de Facebook- en Instagram-apps. Je moet wel snel zijn: op 26 juni gaat het nieuwe beleid in, dus jouw bezwaar moet voor die dag binnen zijn. Hoe je dat doet, legt de Kunstenbond hieronder uit. Ook delen ze een tekst die je kunt invullen ter onderbouwing van je bezwaar.

Opt-out via de Instagram-app
 1. Open de app en ga naar je eigen profiel. Klik op de drie streepjes rechtsboven.
 2. Ga naar beneden en klik, onder het kopje ‘meer informatie en ondersteuning’, op ‘info’.
 3. Klik op ‘privacybeleid’.
 4. Klik in het kader bovenaan op de blauwe tekst ‘recht om bezwaar te maken’.
 5. Vul het formulier in. Onder de vraag ‘Laat ons weten welke invloed deze verwerking op je heeft’ kun je onderstaande tekst plaatsen:

  Ik ben het er niet mee eens ben dat Meta zonder mijn expliciete toestemming gebruik maakt van de door mij gedeelde beelden, geluiden (incl. stem en muziek), teksten en persoonsgegevens (incl. portret) voor het trainen van AI. Dit vind ik in strijd met mijn auteursrecht. Gebruik voor AI-doeleinden sluit ik daarom uit met een rechtenvoorbehoud in de zin van artikel 15o Auteurswet en art. 4-DSM richtlijn. Ook vind ik dit in strijd met mijn privacyrechten op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 6. Als laatste kun je aanvullende informatie aanleveren. Dit is optioneel. Je kunt hier als bron de link naar hun position paper plaatsen.


Opt-out via de Facebook-app
Onderstaande stappen hebben wij (3DHYPE) niet kunnen volgen. Of Facebook heeft de menustructuur aangepast, of er is iets anders aan de hand. We hebben het kenbaar gemaakt bij de Kunstenbond.
 1. Open de app en ga naar je eigen profiel. Klik op de drie puntjes naast ‘profiel bewerken’.
 2. Ga naar beneden en klik, onder het kopje ‘meer informatie en ondersteuning’, op ‘info’. (iPhone app heeft deze categorien niet. Sla deze stap over ga naar stap 3).
 3. Klik op ‘privacycentrum’.
 4. Klik op de blauwe tekst ‘recht om bezwaar te maken’ en vul het formulier in zoals hierboven omschreven.


De Kunstenbond en AI
De Kunstenbond staat voor eerlijke AI die niet ten koste gaat van makers, maar in dienst staat van hen. Benieuwd wat ze daarvoor doen? Via Kunstenbond.nl/ai houden ze je op de hoogte!
474 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten